За вирусите, антивирусните и още нещо

За какво ви е антивирусна, сканираща всяка активност щом толкова товари компютъра и той започва да работи по-бавно от нормално. Все пак можете да пускате сканиране на системата само когато има индикации за заразяване с вирус. Такива са по-бавното зареждане на компютъра, отварянето на някакви странни прозорци с реклами, които вие не сте поискали и много други.

Нека разгледаме няколко примера. В днешно време много хора използват онлайн банкиране, онлайн разплащания или достъп до онлайн административни услуги. Какво би станало ако освен вас и още някой, когото не познавате и не сте оторизирали има достъп до вашите разплащателни системи? Не ви се мисли, нали? Е, много от вирусите в ерата на Интернет осигуряват достъп на създателите си до заразените компютри посредством отваряне на задни вратички, за които вие дори и не подозирате. Това са така наречените троянски коне. Премахването им от вашия компютър е доста сложен и времеотнемащ процес. А в някои случаи откриването и премахването на тези вируси е почти невъзможно. В такива случаи е по-добре да се преинсталира операционната система, което води до неудобства за клиента.

Други неприятни вируси са така наречените червеи. Те спадат в категорията на ниско рисковите, но от друга страна те ползват голям ресурс от вашия компютър като процесорно време, оперативна памет и най-вече вашата Интернет или мрежова свързаност. Те са наречени червеи, защото се разпространяват като се прехвърлят в незаразени компютърни системи използвайки дупки в самата операционна система. Затова е добре да се правят нужните ъпдейти, препоръчани от производителите. Червеите също се премахват много трудно от заразените компютри, защото в повечето случай те заразяват системни файлове  или се представят като такива.

Отдавна отмина времето на деструктивните вируси, макар и рядко все още се срещат. Те причиняват изтриване на файлове, обикновено документи. В много редки случаи водят и до хардуерни проблеми. Такъв е много известния Чернобил.

От всичко изписано до тук се надяваме да ви е станало ясно, че със вирусите не е добре да се експериментира като оставяте компютъра си без антивирусна защита. Също така добре да се вземат и още няколко мерки, които да ви предпазят от неволно заразяване.

Ето и няколко стратегии за защита. Никой няма да даде 100% защита, но всички заедно могат да предотвратят до голяма степен вероятността от заразяване с вируси:

  1. Инсталиране на антивурсна програма, която да работи в real time режим. Най-добре е да бъде пакет с антивирус и защитна стена. Задължително е базите с дефинициите да се обновяват поне по веднаж на ден. Тези програми не са безплатни, но ви спестяват много главоболия и разходи в бъдеще.
  2. Използвайте компютъра с user account и в никакъв случай като администратор.
  3. Периодично сканиране на всички дискове с антивирусната ви програма. Това е необходимо, защото базите с данни на антивирусните програми се подновяват и може да намерите вируси, които в старите версия не са били добавени като такива.
  4. Винаги вярвайте на антивирусната програма и ако тя казва, че е вирус – то е вирус. Дори да ви го е пратил най-добрия ви приятел и да се кълне, че всичко е чисто.
  5. Правете си редовно архив на данните. В случай на зараза да си имате копие на най-важните неща. Също така трябва да знаете как да предпазите останалите в случай, че си заразите компютъра.
  6. Не използвайте Internet Explorer за интернет. Забранете изпълнението на ActiveX контролите в брузера който ползвате.
  7. Забранете автоматичното изпълнение от USB носители. Има много голям брой вируси, които заразяват USB носителите и ако вие сте разрешили автоматичното отваряне на папките в такива носители почти 100% е сигурно, че и вашият компютър ще се зарази.

Ситуацията с компютърните вируси е както и при другите вируси. Винаги е по-лесно и по-евтино да се занимавате с профилактика и да сте здрави, отколкото да сте болни и да се лекувате.