Защитете децата си онлайн

Ако имате деца, вероятно искате да имате някакъв контрол върху това, което правят онлайн. Мислете за интернет като за голям град, но без адекватна полиция. Ето тук се намесвате Вие.


Много семейства прекарват доста време у дома – още повече, наскоро, поради проблеми, свързани със COVID-19, заболяването, причинено от коронавирус. Времето вкъщи често се превръща в повече часове, прекарани онлайн. За децата, това може да включва училище, домашна работа, общуване, забавление, и игри.
Но не всичко онлайн или всяка онлайн активност е много подходящ за деца и тийнейджъри. Какво можете да направите? Можете да помогнете за наблюдението на онлайн времето и дейностите по различни начини. Можете да зададете указания и да ги проверите с децата си, за да се уверите, че те се спазват. Може също да обмислите инсталирането на приложение за родителски контрол, което да ви помогне да управлявате някои от тези задачи.
Ако сте загрижени за прекараното време на децата Ви в интернет, ето няколко начина да им помогнете да останат в безопасност, когато са онлайн.

 1. Задайте график и ограничения на времето пред екрана за деца и устройства.
  Може да се чувствате така, сякаш децата Ви се влачат от един екран на следващия през целия ден – прекарвайки време със смартфони, таблети, лаптопи и телевизори.
  Може да обмислите ограничаване на броя на часовете на ден или седмица, които децата Ви могат да използват устройства, видовете устройства, които могат да използват, и какви видове дейности могат да извършват или програми и сайтове, които могат да гледат.
  Говорете с децата си, за да могат те да започнат да разбират медийната грамотност и да практикуват саморегулиране. Също така е добър начин да откриете какво харесват онлайн, както и да предложите нови телевизионни предавания и приложения, които да изпробват. Може да планирате нормална семейна вечер, която е без екран.
 2. Наблюдавайте какво правят децата Ви онлайн.
  Може да решите да позволите на децата си да получат свой собствен имейл адрес, да настроите социални медийни профили и да използвате интернет без надзор. Ако е така, добра идея е да проверите какво правят.
  Нека децата Ви знаят, че ще наблюдавате техните устройства и защо. Помолете ги да споделят паролите си за акаунта с Вас. Нека разберат, че не е нужно да ровите, а го правите за безопасността им.
  Това може да помогне да разберете какво пишат децата Ви, на кого изпращат съобщения, какво търсят и гледат. Това знание може да се използва за откриване на линия за комуникация.
  Например, децата Ви може да се справят с проблем, който не знаят как да повдигнат. Или може да не знаят кога са срещнали нещо опасно онлайн.
  Ако случайно попаднат на неподходящо съдържание или онлайн поведение, можете да говорите с тях за безопасността и какво да правят. След като децата Ви разберат по-добре как безопасно да използват интернет, може да помислите да ги наблюдавате по-рядко.
 3. Задайте правила за използването на социалните медии.
  Социалните медии могат да бъдат предизвикателство за тийнейджъри. От една страна, тя може да помогне за укрепване на взаимоотношенията. От друга страна, тя може да ги отвлече от личното общуване, потенциално да причини ниско самочувствие и да ги изложи на кибертормоз.
  Ефектите на социалните медии се различават значително. Съвместната работа по групов проект чрез Google Hangouts или свързването с нов приятел през Instagram може да бъде от полза. Превъртане през Snapchat и TokTok за часове обикновено не е много добро използване на времето. Говорете с децата си за навиците на интелигентните социални медии и най-добрите начини да използват техните средства за нещо полезно.
  Насърчете ги да обръщат внимание на начина, по който се чувстват преди, по време на и след като използват социалните медии. Говорете за това, което ги кара да се чувстват добре или не толкова добре. Можете да им помогнете да разрешават проблеми, да задават ограничения в социалните мрежи и да използват функциите за поверителност и филтрите за съдържание.
  Какво друго? Можете да моделирате добри навици, като не прекарва твърде много време със собствения си смартфон.
 4. Бъдете в течение на информацията, споделяна онлайн.
  Често информацията е онлайн валута. Това може да е компромис за услуги, когато сърфирате в интернет, изтегляте приложение или регистрация за нова онлайн услуга. Рискът? Децата могат неволно да разкрият твърде много, ако не разбират как се споделя информацията.
  Запознайте се с уебсайтовете, които посещават децата Ви, социалните мрежи, които използват, и приложенията, които изтеглят. Прочетете ревютата. Вижте правилата и условията на сайта, за да видите каква информация ще получи платформата.
  Можете също да изтеглите приложенията, да си поиграете с тях и да станете „приятел“ с детето си. По този начин можете от време на време да разглеждате това, което децата Ви споделят публично онлайн.
 5. Ограничете достъпа до уеб сайтове.
  Попадането на неподходящ уебсайт може да бъде толкова лесно, колкото да пропуснете натискане на клавиш или да кликнете върху грешната връзка. В зависимост от възрастта и нивото на зрялост на детето Ви, може да помислите за създаване на ограничения за уебсайтове и типовете изтегляния, които смятате за неподходящи. Продължавайте да учите децата си как да оценяват надеждни уебсайтове.

Да следите какво правят децата Ви онлайн, изисква усилия. Въпреки това е добре да предприемете стъпки, за да следите с кого говорят, къде отиват и какво консумират и изтеглят.
Също така е добра идея периодично да обсъждате онлайн гражданството и дали децата Ви все още са съгласни с домашните правила. Целта е да помогнете на децата си да бъдат в безопасност онлайн, като същевременно изградите безопасни и интелигентни навици в мрежата.
Ако откриете, че прекарвате повече време с децата си у дома – по избор или необходимост – ще се радвате, че отделихте време да ги напътствате в онлайн пътешествието.