Облаци над и в Интернет

Вече почти 9 години се използва един термин Cloud computing, който всъщност означава изчисления в облак. Разбира се не става дума буквално за смятане в облаците 🙂 а означава, че се предоставя услуга на клиентите разпределена върху споделени ресурси, информация и софтуер през мрежата.

cloudcomputingОсновните предимства са:

1. Използвате толкова услуга, колкото в е необходимо;

2. Използвате услугата когато и където ви е необходима;

3. Заплащане според потреблението на услугата;

4. Гъвкавост на предоставените ресурси, т.е. не са предварително заделени за всеки клиент, а се нагласят според нуждите на всеки поотделно.

В частност ще разгледаме как се работи с най-често срещаната употреба на облаци от крайните потребители. Това са така наречените услуги за предоставяне на споделено място за качване на потребителски файлове от типа на GoogleDrive, OneDrive, Dropbox, Mega, ЯндексДиск и много други. Естествено няма как в детайли да ви запознаем с работата на всека от тези услуги, затова избрахме Dropbox.

Начална старница на DropboxПредполагам ви се е налагало да изпратите някакъв файл през пощата и се оказва, че размерът е по-голям от допустимия. Или пък се чудите къде да си съхранявате важни за вас файлове, например снимки и важни документи. Решението е просто и много лесно – https://www.dropbox.com

Правите си една бърза и лесна регистрация и на 3-та стъпка ще бъдете подканени да си инсталирате клиента за вашия компютър. Влизате във вашата кутия за пускане (DropBox буквално означава Кутия за  пускане)Вашата кутия в Dropbox

Както се вижда от скрийншота (снимката на екрана) вече имате създадени няколко папки за сортиране на типовете файлове, които ще качвате. Можете да си създавате папки, както и да си качвате (ъплоудвате) директно в главната папка желаните файлове.

Самото качване става като изберете:

dropbox_upload_singledropbox_upload_single2dropbox_upload_single3dropbox_upload_single4

Когато искате да споделите някой от вече качените файлове трябва само да застанете с мишката върху него и ще се появи бутонче Share, както се вижда на долния скрийншот:

dropbox_share

Когато за първи път споделяте файл или папка ще трябва да потвърдите имейл адреса си:

dropbox_share_verifyСлед като преминете стъпката вече ще можете да споделяте. Ще трябва да въведете имейл адреса на получателя, както и някакво съобщение с описание какво му предоставяте. Това със съобщението не е задължително, но е желателно по простата причина, че ако не сте предупредили, че ще изпратите връзка в Dropbox може имейла да бъде сметнат за спам или вирус и да замине в кошчето:

dropbox_share_emaildropbox_share_message
Това са основните неща, които ще са ви нужни за споделяне на файлове чрез облака Dropbox. В процес на работа ще откриете колко и какви разнообразни други услуги ви предлагат от Dropbox. Например отваряне и преглеждане на PDF, Word, Excel и PowerPoint документи.