Почистване на лаптоп

Охлаждането е от много голямо значение за това как ще се държи вашият компютър. Ето един клип от Youtube, в който нагледно е показано какво се случва с процесор без охлаждане.

При лаптопите системата за охлаждане е изградена от няколко компонента, които са взаимосвързани. И докато в един настолен компютър радиатора на охлаждането е с големи, най-често алуминиеви ребра с достатъчно място между тях, то в лаптопите радиаторите са от мед и с много фини ребра с много малко разстояние. Това води до по-лесното им запълване с частици прах и от там затрудняване на преминаването на въздух, който трябва да охлажда радиатора.

Това са последствията от продължителната работа без да е направена профилактика. Опитите да бъдат отстранени наслагванията с прахосмукачка, компресор или дори и с флакон със сгъстен въздух обикновено не водят до желания резултат. В интернет може да намерите много информация по въпроса как да си почистите преносимия компютър сами. Но дори и да разполагате с необходимите инструменти не ви съветваме това да правите сами в домашни условия. По-долу ще опишем основните стъпки при почистването, но отговорността за последствията си е ваша.

На първо място трябва да си приготвите необходимите инструменти:

  • отвертка (90% от винтчетата на лаптопите са с така наречените Philips глави);
  • така наречените PRY tool за отваряне на пластмасата;
  • тубичка със специална силиконова термопроводима паста;
  • памук, микрофибърни кърпи и четка;
  • етилов алкохол с възможно най-висока чистота;
  • силиконова термопроводима паста и термоподложки;
  • познания по английски 😉

Време е да потърсите сервизната инструкция за модела на вашия лаптоп – в Гугъл разбира се.

Разглобявате според описанието в сервизните инструкции. Много внимавайте да следвате стъпките точно както са описани и да не пропускате нищо. Когато стигнете до охладителя ПАЗЕТЕ медната тръба от огъване!

Почистете от останалата термопаста. Разглобете колкото е възможно вентилатора и почистете много внимателно перката. Нанесете смазка на оста на вентилаторчето и съберете всичко по обратния път.

Почистете с четка наслоенията по радиатора на охлаждането. Може да го измиете под силна струя вода, но после ще трябва да го оставите да изсъхне добре, за да не попада вода вътре в лаптопа.

termopastatermopasta1termopasta2thermalpads

Нанесете термопаста върху процесора, чипсета и чипа на графичната карта. В някой модели има специални термоподложки на някой или на всички тези чипове. Трябва да ги замените също със такива подложки.

Сглобявайте в обратен ред както е описано в сервизните инструкции според модела на лаптопа. Това е цялата процедура, която отнема от 30 минути до 1 един час. Има доста неща за които трябва да се внимава по време на разглобяването и сглобяването. Отделен е въпросът дали е оправдано да го правите сами у дома. Все пак термопроводима паста можете да си купите за няколко лева от най-близкия магазин за електроника със незнайни качества и устойчивост. Професионалните пасти струват десетки левове за количества от порядъка на 3 до 5 грама. В повечето компютърни сервизи тази процедура се изпълнява от професионалисти и цената не е никак висока. Вие решавате дали да поемете отговорността или да оставите професионалистите да си свършат работата.