Старите VS младите!!!

Дилемата е стари или млади, нови или употребявани…

Предполагам сте попадали на оферти за обновена (refurbished) компютърна техника.  И повечето, изхождайки от техния собствен опит с техниката, си казват за какво ми е да давам пари за нещо, на което някой му е взел „тока“. Да, ама не! (както казваше Петко Бучаров навремето). Взел му е „тока“, ама друг път. Въпросните, възстановени компютри са правени да работят и 99% от предлаганите на пазара модели са професионални серии. Ако решите да си купите такава нова конфигурация от магазина ще Ви струва много в повече от един обикновен компютър, продаван в Техномаркет или Технополис.

Ето един пример:

Този лаптоп се е продавал като нов за 2299лв. Link

А в нашия магазин се продава в момента за 599 лв. Link

А ето и каква е разликата между този компютър и продавания в Технополис нов лаптоп, с еднаква цена.

Технополис Link

Какво има в него:

Може би забелязахте, че му липсва вентилатор за охлаждане. Да, така е, и когато започнете да работите на него и отворите няколко прозореца в браузера или пуснете филм с HD резолюция да не се учудите защо нещо не е както трябва.

Ведиа-Х ЕООД Link

Какво има в него:

Вентилатор с отделни охладителни тръби за видеокартата и процесора.

Относно поддръжката на масовите серии лаптопи и професионалните такива, само ще кажа, че имам един IBM ThinkPad R61, който си има драйвери за всички операционни системи след Windows XP. Докато клиенти са ми носили, например Lenovo G560, както е видно от долната снимка на екрана, има само до Windows 7.

На Т440 клавиатурата е с подсветка, което е голямо удобство да работите когато и където се наложи, без да се съобразявате дали се виждат клавишите и да не следите след всяка буква какво сте написали. Корпусът на „старото куче“ е от магнезий и алуминий, което от една страна води до здравина, а от друга – за по-доброто охлаждане на самия корпус. Покритието е противоплъзгащо и противодраскащо.

Следващата разлика е в матрицата на „стария“ и новия лаптоп. В новите, за постигане на цена, се използват не толкова качествени компоненти, докато в refurbished са вложени най-качествените. Основната част на лаптопа, която гледате постоянно, е именно матрицата. Този компонент е от изключително значение за Вашето здраве. По-евтините имат по-ниска честота на трептене, което Вие не виждате, но очният Ви нерв го отразява и влияе на работата на самото око и на главния мозък.

В заключение – oldies but goldies!