Google акаунт и за какво ви е

Днес ми се обади клиент с въпрос дали помня как и къде съм копирал телефонната книжка на стария телефон, защото са преинсталирали софтуера на новия и са загубени всички номера от указателя.

И така реших да напиша тази статия, за да може прочелите я да имат някаква представа за какво им е необходим този акаунт в Google и как биха могли да го накарат да им служи вярно.

Ето още един пример: моя смартфон се повреди и понеже е в гаранция го оставих в магазина на Germanos (вече Теленор) за ремонт. Наложи се да използвам друг телефон и добре, че беше с Android. Само му добавих акаунта си от Google и всички телефони от указателя ми се появиха в новия телефон. Това е една от възможностите на регистрацията в Google. Другата възможност, която ползвам всеки ден е синхронизирането на отметките (bookmarks) в браузъра Chrome. Понеже ползвам Интернет в офиса и у дома освен на телефона. Единственото, което съм направил е да си въведа акаунта в настройките на браузъра. По този начин на всички устройства виждам и историята на посетените страници.

Самата регистрация в Google не е много сложна и няма да описвам стъпка по стъпка как се прави. Паролата е добре да е лесно запомняща се и да има малки и главни букви и поне един специален знак (!,@,№,$,%,*,§). Направо ще мина на стъпките след регистрация. Първото е щом сте влезли в профила си да отидете в настройки и да зададете e-mail и мобилен номер за възстановяване на забравена парола. Ще трябва да потвърдите мобилния си номер.

Добра възможност е да включите и 2-step оторизация. Това е допълнителна защита за вашия акаунт като на смартфона се инсталира приложение в което се генерира парола за достъп когато се налага да се логвате от различно от запаметените устройства. От друга страна по този начин ще знаете и кога някой е успял да ви узнае паролата и се опитва да влезе във вашия профил. Само да вметна, че тази услуга може да се ползва и във Facebook.

Друга много удобна услуга, предлагана от Google е създаване на архив на снимките, които правите със вашия смартфон. Много често се случва да се повреди или диска на компютъра, външния носител на който са записани важни моменти от живота ви. Тази услуга е част от Google+ (Гугъл плюс). Когато ползвате камерата на телефона можете да разрешите снимките автоматично да се качват във вашия профил в Google+. Разбира се те не се споделят автоматично, но Google са добри хора и създават страхотни ефекти със вашите снимки. Например зимата на снимки със сняг добавяха ефект на снеговалеж.

Ако искате да ползвате офис пакет, но не искате да плащате има страхотни пакети с отворен код. А защо не започнете да използвате Google Drive. Освен, че можете да си съхранявате различни файлове или просто да качите файл, който искате да споделите в Интернет, вие можете да отваряте, създавате или редактирате документи. Много лесно можете да разрешите и на друг потребител да вижда и да редактира заедно с вас, което е голям плюс.