Phishing или как се ловят балъци.

Не е грешка. Phishing е правилно и има много близко значение с fishing. Докато едното, буквално означава риболов (fishing), то другото си е лов на балъци (phishing).

Отново се активизираха измамите с писма в електронната Ви поща от разни банки. На пръв поглед писмата изглеждат като наистина изпратени от Вашата банка и Ви подканват да влезете в онлайн банкирането си и да си подновите паролата, защото в противен случай ще Ви блокират сметката или Дядо Коледа ще Ви пропусне с подаръците тази година.

В получените електронни съобщения се използват най-често познати и разпознаваеми данни на банката или на някой сайт, предлагащ електронни разплащания, като лого или слаган. Като видите нещо познато и в текста на съобщението ако се съдържат гореспоменатите заплахи Вие си мислите, че трябва да предприемете действия за защита на банковата си сметка или акаунта си. Отваряте посочения линк, който в повечето случаи Ви води до копие на истинския сайт, в който си въвеждате потребителското име и паролата, предоставени Ви от банката и не се случва нищо. На пръв поглед нищо, но всъщност някой вече има Вашите данни за вход в банковата Ви сметка. Нататък е ясно какво може да се случи, нали?

Сега, да видим как да Ви предпазим.

Първо и задължително условие е да използвате антивирусна програма, която Ви защитава от този тип атаки. Повечето платени версии на познатите ни софтуери разполагат с модули, които се инсталират като добавка на браузърите и разпознават дали сайта е истинския или не. Можете да ни се обадите и да Ви предложим най-изгодния за защита на Вашите компютри, като цената на пълния лиценз за Eset Nod32 за една година е само 31.20 лв.

Друг много лесен начин е да гледате дали връзката е защитена със сертификат на банката.

Ето ви два примера:

(Обърнете внимание на подчертаното с три червени линии)

Когато кликнете на самия сертификат се вижда от кой е издаден и до кога е валиден, което е важно условие при избора дали а се доверите на този сайт.

Още една много лесна и важна стъпка да се защитите е като отваряте онлайн банкирането си само от вече запаметена отметка на браузъра.