Windows е мъртъв! Да живее Windows!

Поддръжката на най-популярната операционна система приключи на 14 януари 2020 г. Какво следва от това?

Според обеюанието на Microsoft 10 години ще бъде животът на Windows 7 и от октомври 2009 изминаха точно толкова. Операционната система няма да се заключи и ще можете да продължите с използването. Но! Но, няма да има вече актуализации ако бъдат намерени някакви уязвимости, а такива се намират постоянно. От излизането си през октомври 2009 Windows 7 е получил няколко хиляди актуализации, които са поправили много проблеми. От 14 януари 2020 вече няма да бъдат публикувани! Това ще направи ОС-а уязвим за потенциални хакерски атаки. Това може да доведе до загуба на данни и от там и средства на собствениците на компютри с неподдържани операционни системи.

Какво е добре да предприемете? Отговорът не е никак прост и еднозначен. Ако компютърът Ви поддържа ОС Windows 10 лесно и бързо ще се премине към новата система. Но ако не поддържа – ще трябва да си закупите нов или да направите ъпгрейд. На първо място трябва да отчетем факта, че от излизането на Windows 7 са изминали над 10 години. Време, в което хардуера се разви доста и повечето от старите компоненти на един компютър вече са морално и технически остарели.

Друг, важен въпрос е как и за какво се използва компютърната система. Ако само влизате във Facebook, Youtube и някой новинарски сайт, Вие не сте застрашен от липсата на актуализации. Но ако ползвате PC-то за работа и Ви се налага ежедневно да проверявате email-и, да подавате информация към държавните органи, например НАП, добре е да помислите за смяна на компютъра си, ако не поддържа Window 10. А както писаха вече от НАП те имат нови изисквания към поддържаните протоколи за предаване на криптирана и подписана с електронен подпис информация. Това определено води до подмяна на операционните системи с по-съвременни. От там и на компютрите, които не поддържат такива.

За повече информация и връзка с нас можете да използвате страницата ни за Контакти